De invasiva främmande arterna mink och mårdhund utgör ett allvarligt hot mot Finlands sjöfågelstammar. För att skydda sjöfåglarna genomför Finlands viltcentral och Forststyrelsen avlägsnande av främmande rovdjur vid 72 av Finlands viktigaste fågelvatten.
Projektet Helmi-främmande rovdjur är en del av det omfattande programmet Helmi (ym.fi). Målet är att med hjälp av utbildade fångstgrupper effektivisera fångsten av främmande rovdjur till en sådan nivå att stammarna av främmande rovdjur minskar och sjöfåglarnas ungproduktion ökar.
Förvaltningsområdena, på vilka fångsten genomförs, är belägna runt om i Finland. Finlands viltcentrals 42 objekt ligger på det finländska fastlandet och sydkusten. På dessa fångstobjekt finns många sjöar som är värdefulla för sjöfågellivet, såsom Siikalahti i Parikkala (luontoon.fi). Forststyrelsens 30 fångstobjekt är belägna på den finländska västkusten. De omfattar stora områden som förvaltas av Forststyrelsen. Bland objekten finns särskilt viktiga fågelvikar, såsom Limingoviken i Uleåborg (luontoon.fi). Förhållandena på fångstobjekten är mycket varierande, vilket innebär en utmaning när det gäller att hitta de bästa fångstmetoderna för varje enskilt objekt.
Mårdhundsstammen har reducerats
Under projektet har närmare 14 000 mårdhundar fångats på fångstobjekten. Antalen mårdhundar som fångas på Helmi-objekten minskar nu på många platser. Också utifrån den sporadiska viltkamerauppföljningen som Åbo universitet genomfört på utvalda Helmi-objekt kan man dra slutsatsen att antalen mårdhundar som rör sig på objekten under våren har minskat.
I fråga om mårdhund håller projektet på att övergå till den fas där man strävar efter att hålla kvar stammen på den låga nivån som har uppnåtts och på så vis ge fågelbeståndet tid att återhämta sig.
Minkfångsten bör utvecklas
Minkbytet i projektet närmar sig 3 000 individer. Det har visat sig vara märkbart svårare att fånga mink än mårdhund. Fångstkulturen har gått avsevärt bakåt när det gäller mink, och det har varit svårt att hitta personer som är intresserade av fångstformen och att engagera dem i projektet. På de bästa projektobjekten har man emellertid lyckats även med minkfångsten, när man har hittat motiverade fångstdeltagare.
Erfarenheterna från Helmi-projektet har visat att nyckeln till en lyckad minkfångst är att man ger sig ut i terrängen och söker upp de rätta fångstplatserna. Sedan gäller det att placera fällorna på rätt sätt i terrängen. För att lyckas krävs träning i att identifiera livsmiljöer som är gynnsamma för mink. Särskilt viktigt är det att vittra in fällorna med minkens egen doft. Enligt undersökningar och erfarenheter från projektet Helmi-främmande rovdjur är minkens egen doft det säkraste ”betet” i en minkfälla.
Arbetet fortsätter i fångstgrupperna
En lyckad fångst är fortfarande beroende av kunniga fångstdeltagares arbetsinsatser i fångstgrupperna. På grund av sparåtgärder är stödet i form av rådgivning till fångstgrupperna mindre än tidigare. Fångstanordningarna kan ändå fortfarande upprätthållas och för varje objekt finns fortfarande en ansvarig planerare, som vid behov kan ge råd. Inom ramen för resurserna strävar man efter att sprida praxis som härrör från projektets resultat till den aktiva jägarkåren utanför Helmi-objekten. Genom att sprida information strävar man efter att öka den allmänna kännedomen om de fördelar fångsten av främmande rovdjur har för naturen.
Ny finansiering för åren 2025–2028
Projektet startade i maj 2021. År 2024 fick det fortsatt finansiering och fortsätter på villkorlig basis fram till slutet av 2028. Finansieringen som beviljas av Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet har minskats avsevärt.
I samband med besparingarna minskar personalen på tio heltidsanställda personer vid Finlands viltcentral och Forststyrelsen till fem personer, av vilka tre kommer att arbeta vid Finlands viltcentral och två vid Forststyrelsen. År 2025 är finansieringen cirka 900 000 euro, och den kommer att minska ytterligare under projektets kommande verksamhetsår.
Målet med fångsten är att stärka de ursprungliga arterna
Projektet Helmi-främmande rovdjur stöder tillsammans med Helmi-programmets övriga åtgärder särskilt det minskade sjöfågelbeståndets återhämtning. Många åtgärder inom restaurering av livsmiljöer blir ofullbordade om man inte avlägsnar de rikligt förekommande främmande rovdjuren. Avlägsnandet av predationstrycket från mink och mårdhund har sannolikt positiva effekter också på den övriga ursprungsfaunan, såsom groddjuren. Eftersom återhämtningen för många arter tar åratal, måste fångstarbetet vara långsiktigt och kontinuerligt.
Kontaktuppgifter
Finlands viltcentral
- Mikko Toivola, projektchef, tfn 029 431 2341
- Jyri Mononen, tfn 029 431 2128
- Veijo Kröger, tfn 029 431 2296
- E-postadresser i formen förnamn.efternamn(a)riista.fi.
Forststyrelsen
- Kari Karhula, projektchef, tfni 040 532 0671
- Harri Forsten, tfn 040 664 5704
- E-postadresser i formen förnamn.efternamn(a)metsa.fi.
I tidningen Jägaren har logiken för fångst av främmande rovdjur (metsastajalehti.fi) behandlats, i syfte att utveckla jakten i riktning mot en naturvårdande fångst.
Projektet Helmi-främmande rovdjur 2021–2023 Helmi-vieraspetohankkeen 2021-2023 pyytäjäkyselyn tulokset (PDF).