Pyynnissä käytetään yleisesti heti tappavia minkkirautoja niiden tehokkuuden vuoksi, sillä minkkiä ei tarvitse erikseen lopettaa. Heti tappava rauta on mekaaninen laite, joka lauetessaan aiheuttaa minkin välittömän kuoleman. Raudat sijoitetaan suojaputkeen, joka estää muiden eläinten joutumisen rautoihin. Koska rauta tappaa minkin automaattisesti, ne voidaan tarkistaa harvemmin kuin kerran vuorokaudessa.
Minkinpyynnissä on mahdollista käyttää itse tehtyjä minkkirautalaatikoita. Heti tappavia rautojen rautaosaa on saatavilla kaupallisesti useilta valmistajalta. Tällöin raudoille rakennetaan esimerkiksi vanerista sopiva suojalaatikko, jonka sisälle raudat sijoitetaan. Rautojen halkaisija saa minkinpyynnissä olla enintään 20 cm ja suojalaatikkoon tehtävä kulkureikä enintään kahdeksan senttimetriä. Reiän avulla estetään esimerkiksi saukon päätyminen rautoihin.
Pyydyksen sijoittaminen
Pyydykset pyritään sijoittamaan minkkien suosimille kulkupaikoille. Minkit viihtyvät vesistöjen varsilla, ja vesistöt myös ohjailevat minkkien kulkua. Laiturien aluset ja muut rannan tuntumassa olevat rakennelmat ovat hyviä sijoituspaikkoja pyydykselle. Usein parhaat pyyntipaikat antavat saalista vuodesta toiseen. Tarkkasilmäinen saattaa huomata vesistön varrelta kämmenenlevyisen polun, jossa on minkin ulostetta. Tällainen polku on erinomainen paikka minkinpyydykselle.
Minkit eivät mielellään ylitä isoja esteitä, vaan mukautuvat liikkeissään maastossa oleviin esteisiin. Tämä mahdollistaa minkkien ohjailemisen pyydyksiin. Minkit ovat luonteeltaan uteliaita ja kiinnostuneita tutkimaan niille uusia asioita, mikä usein ajaa niitä pyydykseen.
Minkit liikkuvat monesti ojien ja jokien varsia pitkin sekä meren, järvien ja kosteikkojen rannoilla. Ne käyttävät jokien ja ojien ylityksissä mielellään kaatuneita puita kulkusiltoina ja hyväksyvät myös ihmisen asentaman ylityslankun. Tällaiset ylityspaikat ovat hyviä paikkoja minkinpyydykselle, erityisesti läpijuostaville raudoille.
Pyydyksen asentaminen
Kaikkien minkinpyydysten asentaminen on loukku- tai rautatyypistä huolimatta samankaltaista. Tässä annetaan perusohjeet kaikkien loukkujen asentamiseen.
-
Loukun asentaminen
Loukku asennetaan tukevasti halutulle paikalle siten, että se ei kiiku. Verkkoloukkujen pohja kannattaa peittää niin, ettei minkki tunne verkkoa jalkojensa alla.
-
Ohjureiden asentaminen
Ohjureilla tarkoitetaan materiaalia, kuten puita tai kiviä, joilla pyritään ohjaamaan minkki pyydykseen. Käytännössä pyritään tukkimaan pyydyksen ympärillä olevat vaihtoehtoiset kulkureitit, joita pitkin minkki voisi kiertää pyydyksen.
-
Syötti, hajuste tai molemmat
Mielipiteitä parhaiten pyytävästä minkkihoukuttimesta on yhtä monta kuin pyytäjiäkin. Minkin hajun tiedetään houkuttavan tehokkaasti sen lajitovereita. Ensimmäisen saalisminkin nahalla kannattaakin hajustaa eli pyyhkiä sisä- ja ulkopinnoiltaan kaikki pyydykset, joilla minkkiä ei ole vielä saatu. Varsinkin uusilla pyydyksillä saattaa saalista joutua odottamaan pitkään, sillä yleisesti ottaen pyydykset alkavat pyytää paremmin vasta ensimmäisen saaliiksi saadun minkin jälkeen.
Ruokasyötteinä voidaan käyttää esimerkiksi tuoretta kalaa tai riistalinnun perkeitä. Myös pelkät riistalintujen sulat toimivat houkuttimina, kunhan niissä on linnun hajua jäljellä.
Pyydyksiä on mahdollista hajustaa myös kaupallisilla hajusteilla ja syöteillä. Esimerkiksi minkin virtsahajuste saattaa parantaa uusien loukkujen pyyntitehoa, jos aitoa minkkiä ei ole ollut saatavilla hajustamista varten.
Loukun virittäminen
Ohjeet Ihjäl- ja Conibear-tyyppisten rautojen virittämiseen:
Lue lisää:
Hetitappavat minkkiraudat ja suojalaatikot aloitteleville ja kokeneille pyytäjille (metsastajalehti.fi). Julkaistu 8.3.2022.
Tehopyytäjän vinkit minkin loukku- ja rautapyyntiin (metsastajalehti.fi). Julkaistu 8.3.2022
Minkin rautapyynnin perusteet (metsastajalehti.fi). Julkaistu 8.3.2022