Siirry sisältöön

Lopetus ja saaliin käsittely

Kaikkien eläinten, myös haitallisten vieraslajien, lopetusta koskevat eläinsuojelulainsäädännön velvoitteet. Eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Heti tappavaa rautaa käytettäessä rauta aiheuttaa lauetessaan minkin välittömän kuoleman. Muissa pyyntitavoissa lopetuksen tekijällä tulee olla riittävät tiedot kyseessä olevan eläinlajin lopetusmenetelmästä, taitoa kivuttoman toimenpiteen suorittamiseksi sekä soveltuva, riittävän tehokas ase, kuten pienoiskivääri. Lopetus tapahtuu ampumalla minkkiä aivoihin.

Nahan hyödyntäminen

Loppusyksystä tai keväällä pyydetyllä minkillä on usein tuuhea karva. Nahan voi halutessaan nylkeä ja muokata esimerkiksi metsästysmuistoksi tai muuhun käyttöön. Ohjeita nahan käsittelyyn löydät Riistainfosta (riistainfo.fi).

Minkin nahkaa voidaan hyödyntää houkuttimena pyyhkimällä sillä pyydykset, joilla minkkiä ei vielä ole saatu. Nahan voi myös paloitella pieniksi ja käyttää paloja pyydyksissä houkuttimina.

Ruhon hävittäminen

Minkin ruho kannattaa hävittää hautaamalla se riittävän syvälle siten, että varislinnut tai haaskansyöjät eivät pääse siihen käsiksi.