Siirry sisältöön

Pohjoismainen supikoirahanke

Seis supikoira!

Supikoiria esiintyy Suomessa runsaasti, mutta Skandinaviassa ja Lapissa niitä on harvassa. Supikoirien kulku Ruotsiin on onnistuttu Pohjois-Suomessa estämään aktiivisten metsästäjien avulla.

Suomen riistakeskuksen koordinoiman Pohjoismaisen supikoirahankkeen Suomen osion tavoite on yksinkertainen: estää supikoiran leviäminen Ruotsiin ja Norjaan. Supikoira on valloittanut Suomen Perämeren tasalla ja levinnyt osittain myös Lappiin. Laji eteni 2010-luvulla jo Tornionjokilaaksoon, kunnes yhteisponnistuksin Ruotsin kanssa se onnistuttiin pysäyttämään. Lapin supikoirakanta pyritään nykyisin pitämään mahdollisimman pienenä. Työ vaatii jatkuvaa valppaana oloa, jotta Ruotsi pysyisi vapaana supikoirista.

Pohjoismainen supikoirahanke on Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteishanke. Supikoiran ”torjuntalinja” kulkee Perämeren pohjukasta Kemijoen latvoille. Merialueella hanke poistaa supikoiria Merenkurkun saaristossa sekä Manner-Suomen ja Ahvenanmaan saariston rajalla.

Tehokasta metsästystä ja juudas-supikoiria

Tehokas metsästys ja loukkupyynti koko Lapissa ovat tärkeimmät keinot supikoiran leviämisen estämisessä. Tornionjokilaaksossa ja Kemijoen alueella tilannetta seurataan riistakameroilla. Lisäksi hyödynnetään niin sanottuja juudas-supikoiria. Supikoiraurokselle kiinnitetään GPS-lähetin. Pannan liiketiedoista voidaan päätellä, milloin pantaa kantava eläin on löytänyt alueelle saapuneen lisääntymiskumppanin. Kumppani pyydystetään ja näin pantasupikoira lähtee etsimään uutta kumppania. Menetelmä on tehokas tapa etsiä supikoiria harvan kannan alueella.

Osana Pohjoismaista supikoirahanketta on Ahvenanmaan rajalle asennettu GPS-lähettimiä supikoirille Saaristoluonnon hoito- ja suojeluyhdistyksen (saaristoluonto.fi) toimesta. Merkittyjen supikoirien avulla on tehostettu lajien metsästystä ja saatu arvokasta tietoa supikoirien käyttäytymisestä saaristo-olosuhteissa.

Jos näet supikoiran Lapissa, ota yhteyttä Juha Mäkimarttiin (puh. 050 301 1676).

Lue lisää hankkeesta riista.fi-sivulta.